Kennis van Geschiedenis- en maatschappijleraar samen

Het is altijd leuk om een jong persoon uit de journalistieke wereld te horen over zijn ervaringen. Tijdens een aflevering van de Journalistieke Arena was Christiaan Pelgrim gastspreker. Een man die veel te vertellen heeft over schrijven en de krant.

Hij begon zijn eerste stage bij het Parool. ‘Daar heb ik leren schrijven.’ Vertelt Christiaan. Daarna liep hij stage bij het NRC Handelsblad waar hij bleef hangen. Hij schreef voor de redactie die de regio Den Haag en het binnenland behandelde.

Regionaal nieuws

Hoe maak je landelijk nieuws regionaal? Een vraag die voor de studenten belangrijk was, omdat we bezig waren met het maken van regionaal nieuws. Het belangrijkste punt was het praten met mensen. ‘Bel mensen op, of ga op bezoek. Vraag desnoods gewoon rond.’ Dat was het grootste advies dat Christiaan aan ons meegaf. Een advies waar ik het helemaal mee eens ben. Uit mensen kan soms zoveel nieuws komen. Natuurlijk kun je vastlopen, maar het is altijd het proberen waard.

Leer de kranten kennen

Een tweede punt wat we behandelden was het lezen van een krant. ‘Leer nu de krant kennen en wat er om je heen gebeurt. Later zal je hier veel aan hebben.’ Christiaan vertelde hoe belangrijk het is om de samenleving goed te kennen en hoe belangrijk het is om achtergrondinformatie te weten. ‘Weet meer dan je geschiedenis- en maatschappijleraar samen.’ Het is handig om van ieder land een beetje te weten. Dit scheelt veel tijd als je een bericht moet schrijven.

Domme vragen

Bij het uitzoeken van dingen, begin je soms helemaal vanaf het begin. Mensen met kennis kunnen er soms vanuit gaan dat je dingen weet. ‘Maar durf domme vragen te stellen.’ Door domme vragen te stellen, weet je uiteindelijk wel wat je wil weten. Je vergaart op deze manier meer kennis.

Uitmuntend

Christiaan kreeg op zijn stage een tien. ‘Natuurlijk was het niet helemaal perfect, maar ze vonden dat ik uitmuntend had gepresteerd.’ Vertelt Christiaan vol trots. Hoe belangrijk het is om een goed portfolio te hebben en vervolgens je hart achterna te gaan, wordt benadrukt. ‘Zet hoog in en wie weet blijf je wel bij je stage hangen voor een vaste baan.’ Dit heeft me geïnspireerd om niet te denken dat iets onmogelijk is, maar dat het kan als ik hard werk. Natuurlijk speelt geluk ook een rol, maar ik hoop dat, dat aan mijn kant ligt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s